Historische woonplaatsen

Het Koppel, huidige Spilmansdijk nummer 5 en De Groeskamp aan de huidige Spilmansdijk nummer 3 en 3a in Avest, Groenlo. De Groeskamp lag vroeger meer aan de weg van de Spilmanskijk, rechts van de huidige oprijlaan. Daar zijn de oorspronkelijke erfgoederen van de Familie Te(n) Koppel(e), al genoemd sinds 1584. Reeds in 1817 werd in het bevolkingsregister gemeld dat huis nummer 13 voor 3/4 deel (Het Koppel) van dominee Abbink was en dat was het verblijf van de Koppels. 1/4 Deel was van Gerrit Koppelman en Johanna Christina Tietink en dat werd toen de Groeskamp genoemd. Dat deel werd ook aan de familie Groeskamp verpacht door Gerrit.

Een van de belendende percelen aan de Spilmansdijk is “Huiskeshoes”. Een ander belendend perceel is “Menkhorst” ten noordwesten van De Koppele aan de Avesterweg. “Menkeshorst” ligt ten noorden aan de Meenweg (Meneweg), een paar percelen verderop.

Droebert, aan de Droebertweg in Lievelde, Lichtenvoorde. Dit was eigendom van Garrit Jan te Koppele uit Boek 2. Later overgenomen door dochter Janna samen met echtgenoot Bernardus Grootsevert van Nieuw Lieftink. Garrit Jan van Boek 1 en zijn zoon Antonius zijn daar overleden. Die hebben op Het Meeken in Lievelde gewoond.

Het Meeken, ofwel Meekes in den bosch, aan de huidige Poelhuttersslatdijk nabij nummer 2, vlak bij de splitsing met de Koemaatsdijk in Lievelde, Lichtenvoorde. Het Meken was eigendom c.q. in vruchtgebruik van Jan Derk Klein Ikink en consorten, aldus het kadaster van 1828. Daar woonden de stamouders van Boek 1. Stamvader Garrit Jan en zijn zoon Antonius overleden op Droebert.
Volgens buurtbewoners werden voormalige bewoners van Het Meeken ook wel Meekes-slachter genoemd. Ter plaatse werd veel vee thuis geslacht.
Let op: in Vragender komt ook een erfgoed Het Meeken voor. Mogelijk waren er in dezelfde omgeving meerdere Meeken goederen. Dit kan verwarring geven dus wees bewust van een goede onderbouwing van de lokatie!

Störteler, gelegen aan de Stegge op de hoek van de Papenweg. De echtgenote van Garrit Jan van Boek 1 komt daar vandaan.

Tietink, gelegen aan de Molenweg in Hupsel, Groenlo tussen de Molenweg en Deventer Kunstweg. Ligt net buiten Avest. De familie Te Koppele van Boek 2 heeft dit aan het eind van de 19e eeuw overgenomen van een Duitse heer waarna zij Het Koppel en De Groeskamp hebben verlaten.

Kevelderstraat pand 419 in Groenlo is de woonplaats van Jan Hendrik Koppelman. Hier ontstaat de omvangrijke familietak Koppelman.

Klein Abbink lag aan de huidige Meddosweg 8 in Vragender waar de stamvader van Boek 4 zich vestigde met  zijn gezin. Overigens woonde een groot deel van de familie aan de Meddoseweg.
De kadastrale atlas van Groenlo en Lichtenvoorde van 1832 geeft meer uitsluitsel over de bewoning van de Koppels aan de Meddoseweg. Als we de kaart met de kavels bekijken, kunnen we het volgende vaststellen:
Jan te Koppele (1725) woont op Abbink, en dat is perceel 494 het huidige Meddoseweg 4.
Op perceel 513 woonde de zoon van Jan te Koppel (1725), Garrit Jan te Koppel (1768) en Hermine Hulzevoort (1774). Dit huis is het later afgebroken Huuskes-huis (zie verderop).
Op 491, Menkhorst, heeft dochter Janna te Koppele van Jan (1725) gewoond met haar tweede echtgenote Bernard Hilligerhuender. Dit huis is de Menkhorst. Deze naam komt van de eerste echtgenoot van Janna, Jurrien te Menkhorst (1785) die in 1806 is overleden. Nu is dat Meddoseweg 2 en 2a.
Verder is 489 het huis van de familie Bonenkamp, 490 en 493 het erf en huis van Hermanus Abbink. De huizen van Bonenkamp en Abbink (489 en 492) zijn afgebroken en later opnieuw gebouwd aan de Huttendijk 2, waar nu (2020) nog de familie Bonenkamp woont.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.